Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/fredrjy84/domains/rikdegraaff.nl/public_html/orbiss/wp-content/themes/deep_space_wormhole_cee09/functions.php on line 1333
ExoMars op weg naar de rode planeet

ExoMars op weg naar de rode planeet

De eerste van twee gezamenlijke Marsmissies van ESA en Roskocmos is van start gegaan.
ExoMars 2016 begon maandagochtend met zijn zeven maanden durende reis naar de rode planeet.
Eenmaal daar aangekomen gaat ExoMars zoeken naar antwoorden op mysteries rondom de atmosfeer van onze buurplaneet, die kunnen duiden op geologische of biologische activiteit.
ExoMars 2016 bestaat uit twee verschillende voertuigen: de Trace Gas Orbiter-sonde (TGO) en de Schiaparelli-lander. De twee werden maandag om 10.31 uur Nederlandse tijd met een Proton-M-raket gelanceerd vanaf het Kosmodroom Bajkonoer in Kazakhstan.

ExoMars 2016 Launch campaign

Na het afstoten van de eerste en tweede trap werden TGO en Schiaparelli losgekoppeld.
De derde trap van de raket werd tien minuten na de lancering afgestoten.
De bovenste Breeze-M-trap, met ExoMars eraan gekoppeld, werden vervolgens vier keer kort ontstoken, waarna het ruimtevaartuig om 21.13 uur Nederlandse tijd werd losgekoppeld.

Om 22.29 uur Nederlandse tijd kwamen de eerste signalen van het ruimtevaartuig binnen bij ESA’s controlecentrum in het Duitse Darmstadt.
De signalen bevestigden dat de lancering een succes was en dat ExoMars in goede gezondheid verkeerde.
De zonnepanelen van ExoMars zijn inmiddels uitgeklapt en het voertuig is op weg naar Mars.

De Trace Gas Orbiter (TGO) en Schiaparelli reizen samen naar Mars, totdat ze op 16 oktober op 900.000 kilometer afstand van de planeet hun eigen weg gaan.
Op 19 oktober bereikt Schiaparelli de atmosfeer van Mars, waar hij in zes minuten tijd afdaalt naar het oppervlak van de planeet.

Tijdens zijn afdaling voert Schiaparelli experimenteren met dalings- en landingstechnologie uit die onmisbaar is bij toekomstige missies.
Tijdens zijn korte verblijf op het oppervlak van Mars voert Schiaparelli tevens een aantal experimenten uit.

Bij een van die experimenten meet de lander het elektrisch veld op het planeetoppervlak.
Samen met metingen van stof in de atmosfeer zal dat nieuwe inzichten geven in de rol die elektrische krachten hebben bij het vormen van stofstormen.

ExoMars_2016_Schiaparelli_descent_sequence
Klik voor vergroting

Source – ESA.int

Leave a Reply